top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKatleen Straetmans

In 1 jaar van Machiavelli naar Emerson

Als loopbaancoach krijg ik regelmatig de vraag van mensen die geïnspireerd zijn door mijn persoonlijk verhaal hoe ik mijn eigen carrière-switch heb vorm gegeven. Wat was mijn plan?

Het antwoord is dat alles is beginnen stromen op het moment dat ik mijn plan heb losgelaten. Kom in beweging en volg de weg van de ‘moeiteloosheid’. Ik heb tot mijn eigen verrassing kunnen vaststellen, dat de rest dan vaak vanzelf volgt.


Na een stevige bore-out & burn-out in 2014, was ik vorige zomer toe aan een eerste voorzichtige stap terug naar het arbeidscircuit.

Niet terug naar mijn oude job – ik wist intussen dat ik in die job niet de vaardigheden kon gebruiken die me energie geven.

Voorlopig ook niet terug naar de stedelijke overheid waar ik voordien werkte, omdat ik het gevoel had dat ik nog teveel werk aan mezelf had – van ‘bewust onbekwaam’ naar ‘bewust bekwaam’ evolueren gaat niet vanzelf – en ik had schrik dat ik in een omgeving die ook de ‘oude Katleen’ kende (en niet anders gewoon was…) snel in mijn oude gewoontes ging vervallen.

Loopbaanonderbreking dus.


Tijdens mijn ziekteperiode was ik in contact gekomen met shiatsu – een heel rustige vorm van massage met een instant rustgevend effect op mijn (nog steeds op volle toere draaiende) hoofd.

Een shiatsu-opleiding was de logische volgende stap: fysiek bezig zijn, uit het hoofd & weg van het mentale. Het leek wel een late kinderdroom die in vervulling ging – ik had als tiener graag een kiné-opleiding gevolgd, maar mijn ouders vonden dat toen geen goed plan omwille van de beperkte tewerkstellingskansen. Oké, het was geen kiné, maar het holistische van shiatsu was voor mij een pluspunt.

Een jaar geleden, 20 juli 2015 om precies te zijn, heb ik me gevestigd als zelfstandige in bijberoep, met als doel een eigen shiatsu-praktijk vorm te geven.


Nu, een jaar later, blijkt dat mijn doel een hele andere wending gekregen heeft. Frappant eigenlijk, als je weet hoe doelgericht ik vroeger was.

Voor mij was er maar één weg van A naar B en dat was de kortste weg. Niets was onmogelijk, obstakels zag ik als opportuniteiten die overwonnen konden worden. En éénmaal bij B aangekomen, zat ik al met mijn focus op C, zodat er helemaal geen tijd was om resultaten te vieren.

Ik was met niet bewust van dat patroon, tot ik dit tijdens mijn burn-out aan de hand van een simpele trauma-oefening ervaarde, en vooral, voelde wat het me kostte.Een beklijvende ervaring die me heeft doen beseffen dat het anders moest, maar hoe dan wel? Want ok, je kan wel zigzaggend van A naar B, maar hoe weet je dat je nog altijd ‘on track’ bent?

Mijn burn-outcoach heeft me toen een raad gegeven die ik nog altijd opvolg: je weet dat je in de goede richting zit als je plezier beleeft in de dingen die je doet en je mensen ontmoet die je bewondert. Maar ook: durf van richting te veranderen op het moment dat het niet meer goed ‘voelt’ en blijf openstaan voor andere mogelijkheden.


En dat is wat ik gedaan heb: na een tijdje vooral fysiek bezig zijn, merkte ik dat ik het mentale miste. Ik zag in de klachten van shiatsu-klanten vaak aanwijzingen voor groei, maar meestal kwamen mensen voor een massage en niet voor een diepgaand gesprek…

Twee weken nadat ik beslist had om de shiatsu-opleiding stop te zetten en me te focussen op een coach-opleiding, kreeg ik de vraag van Passion for Work - de organisatie waar ik enkele jaren geleden loopbaanbegeleiding gevolgd had en aan dewelke ik maanden voordien had laten weten dat ik graag voor hen wou werken - of ik nog interesse had om voor hen als loopbaancoach te starten. Toeval?!

Intussen werk ik ook als loopbaancoach voor Open Mind, de organisatie waar ik de coach-opleiding volgde én geef en assisteer ik opleidingen voor hen.


Ik weet niet wat ik volgend jaar deze tijd zal doen, enkel de richting is een constante: plezier beleven met wat ik doe, de vaardigheden gebruiken die me energie geven en me omringen met mensen die me inspireren.


En jij?

Hoeveel plezier beleef jij aan je job?

Hoe inspirerend is jouw omgeving? Hoe gemakkelijk verander jij van richting?


Als Stress en Loopbaancoach help ik je graag door inzicht tot rust in je hoofd te komen, zodat we samen op zoek kunnen gaan naar de natuurlijke beweging die bij jou past.

Meer info vind je op de website www.ontknooping.be Bel me gerust op voor een kennismakingsgesprek 0474 74 31 83.

Voor de loopbaanbegeleiding kan je gebruik maken van loopbaancheques.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page