top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverKatleen Straetmans

Eeuwig zomer?

Gisteren zou ik er nog aan getwijfeld hebben – ‘t was een prachtige dag met heerlijke temperaturen. Maar de grijze en ietwat miezerige dag vandaag deed me beseffen dat de herfst nu zachtjesaan écht wel voor de deur staat. En natuurlijk hoop ik ook nog op een Indian Summer, maar zelfs op zo’n prachtige nazomerdag merk je dat de zon niet meer de uitbundigheid van de zomer uitstraalt.


In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt gesteld dat de energie in de herfst zich terugtrekt en weer ‘naar binnen keert’. En dat kan je ook zien in de natuur: de sappen van de bomen trekken zich weer terug naar de kern, waardoor de blaadjes minder vocht krijgen en uiteindelijk afvallen. Daardoor krijg je ook weer de structuur van de boom (de stam en de takken) weer te zien. En dat is ook de finaliteit van de herfst: door naar binnen te gaan het overbodige loslaten waardoor je weer tot de kern van de zaak kan komen.


Elk seizoen heeft zo zijn functie, en je hoeft maar naar buiten te kijken om dat te begrijpen:

 • In de lente is er een creatieve, stijgende en opengaande energie. Kijk maar naar planten die in de lente uit de grond komen, schieten en vorm krijgen. 

 • In zomer overheerst een expanderende energie – denk aan de zon op een hete zomermiddag.

 • In de nazomer worden de vruchten geoogst die in de zomer uitgerijpt zijn.

 • En in de herfst gaat de energie naar binnen, waardoor blaadjes afvallen en de boomstructuur opnieuw zichtbaar wordt.

 • In de winter gebeurt er ogenschijnlijk niks – maar niets is minder waar – in de winter wordt er geïnvesteerd in het wortelstelsel, zodat de boom het volgende jaar ook overeind kan blijven als de kruin verder uitgroeit.

We zouden het soms durven te vergeten, maar wij zijn ook ‘natuur’ en de cyclus van de seizoenen is ook van toepassing op ons. Zowel als individu, maar ook op niveau van de organisaties waar we in werken.

 • De houtenergie van de lente is de energie van nieuwe ideëen, van creatie en ontwerpen

 • De vuurenergie van de zomer staat voor communicatie en enthousiasme, waarmee we anderen ‘warm maken’ voor ons idee

 • En de aarde-energie van de nazomer maakt dat die ideëen ook gematerialiseerd worden

Bij velen stopt de cyclus daar. Eénmaal men tot materialisatie komt, gaat men op zoek naar iets nieuws, (lees: iets beters) en vertrekt men weer vanuit de lente-energie om via de zomer weer bij de nazomer uit te komen. En opnieuw… We vergeten collectief de herfst en de winter, want "die zijn niet productief".

En dat mag je ook letterlijk nemen: ik ken heel wat mensen die een hekel hebben aan de herfst en de koude van de winter. Van hen mag het nu meteen weer lente worden… En naar binnen keren en herbronnen, da’s toch alleen voor de zweverige types onder ons, niet?


De natuur geeft het antwoord:

 • Wat gebeurt er met een boom die in de herfst besluit om zijn bladeren niet los te laten? Die vriest kapot in de winter. (Ooit al eens zo’n boom gezien trouwens? Ik niet – bomen volgen gewoon de seizoenen)

 • En stel dat die boom het geluk heeft dat er geen strenge winter is, en al zijn energie in het instandhouden van de blaadjes pompt? Dan is er geen energie meer over om te investeren in het wortelstelsel, waardoor kruin en wortels niet meer in verhouding zijn en de kans dus groot is dat de boom bij een stevige storm omwaait.

De metaalenergie van de herfst nodigt ons uit om naar binnen te gaan (in onze huizen, maar ook in onszelf) om te overschouwen wat er niet meer nodig is en los te laten, zodat we opnieuw het bos door de bomen kunnen zien.

De waterenergie van de winter nodigt ons uit om te herbronnen, zoals een beer die zijn winterslaap doet, zodat we in de lente weer heropgeladen aan een nieuwe cyclus kunnen beginnen.


En wat ga jij doen, deze herfst?

Zie jij op werkvlak het bos door de bomen niet meer? 

Heb je nood aan meer helderheid om keuzes te kunnen maken?

Heb jij moeite om naar binnen te gaan en tot rust te komen?


Wil je graag op loopbaanvlak aan de slag? 

Als freelance-loopbaancoach voor My Future Works help ik je graag doorheen dit bewustwordingsproces. De loopbaanbegeleiding kan gefinancierd worden met loopbaancheques.


Ben je op zoek naar (innerlijke) rust? 

Als coach en bodyworker toon ik je graag de weg.

Meer info vind je op de website www.ontknooping.be Bel me gerust op voor een kennismakingsgesprek 0474 74 31 83.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page